image

Nieuws

Actuele informatie Lees verder ...
image

Repertoire

Ons actuele repertoire Lees verder ...
  • 1

Tip: Sommige pagina's kunt u het beste via een gekantelde stand bekijken

Welkom

Repetities

Agenda

Nieuws

Repertoire

Oranje concert, 27 april 2022

Diepzinnig en sfeervol Oranjeconcert

Het Harderwijk Mannenkoor (HMK) is weer terug. Ze heeft twee jaar door corona geen concerten kunnen geven. In hun Oranjeconcert op Koningsdag bezingen de zangers de vrijheid van na de Tweede Wereldoorlog. Ook de vrijheid van nu: verlost te zijn van COVID-19. In hun liederen voelt iedereen evenzeer dat Oekraïne weer vrij moet komen van de Russische agressor. 

De Plantagekerk aan de Stationslaan loopt al vroeg helemaal vol. Meer dan 420 kaarten à € 5,00 zijn er verkocht. De Oranjeconcert begint om 16.00 uur met het vertrouwde openingslied ‘Domine salvum fac regum Nostrum’ oftewel het koninklijk volkslied van eeuwen terug. In zijn openingswoord benadrukt voorzitter Jan ter Steeg nog eens de eerste zin: ‘Heer, bewaar onze Koning’. Hij heet alle aanwezigen van harte welkom, in het bijzonder burgemeester Harm-Jan van Schaik en voorzitter Oranjevereniging Harderwijk Peter Sels. Ter Steeg geeft vervolgens uitleg aan de vijf te zingen blokken van liederen, met elk hun eigen vrijheidswaarde. 

Met de toehoorders samen zingt het koor uitbundig de ‘Hollandse Stampot’. Het publiek zingt ook mee met de Vera Lynn-medley, waarna dirigent/pianist Jimco Zijlstra hen in extase brengt met de ‘Song for Peace’. Zijlstra legt uit hoe deze canon gezongen hoort te worden en beoefent dit ook, eerst met alle dames en daarna met de mannen onder het publiek. Het zijn maar zes gemakkelijke regels, maar wel met veel diepgang. Samen met het koor brengt deze samenzang een ultieme sfeer die zijn weerga niet kent. Hierna doet organist Bert Elbertsen er nog een schepje bovenop met zijn orgel-improvisatie, wat hem veel applaus bezorgt. 

Het HMK neemt de regie weer over met de laatste twee blokken liederen, die aanvangen met de diepzinnige - denk aan Oekraïne - en a capella gezongen ‘Een wereld van vrede …’ van de hand van koorlid Henk Eendebak. We luisteren ook naar twee gedichten over vrijheid van Riet Kombrink. Na de Beatles-medley laat koorsolist Theo Gerrits zijn diepe basstem - tot vreugde van het publiek - horen in ‘Climb every Mountain’. Het concert sluit af met het Wilhelmus en het ‘Leve de Koning’ van burgemeester Van Schaik. Het is dan al tegen 17.45 uur. De volgende HMK-optredens zijn op 1 oktober (najaarsconcert) en 16 december (kerstconcert) 2022. Met het oog op het 100 jarig bestaan in 2023, komt het HMK met een nieuw repertoire. Een prachtige gelegenheid om zich nu aan te melden als lid. 

Tekst: Frans Meijer. Foto's Gonny Otter.

 

Omroep Gelderland op bezoek bij Harderwijks Mannenkoor

Op 2 september 2021 bezocht omroep Gelderland het koor.

Klik op dit adres voor het artikel op de website van Omroep Gelderland: